
Liefhebbers van een espresso, voorstanders van een cappuccino met schuim, kenners van een sojalatte. We weten allemaal heel goed dat goed water en uitstekende bonen geen succes garanderen. Even belangrijk is de manier waarop de koffie wordt bereid. Tegenwoordig winnen automatische koffiemachines steeds meer aan populariteit, waarmee je met één druk op de knop je favoriete soort koffie kunt kiezen en binnen enkele ogenblikken van het aroma kunt genieten. Heerlijke koffie, die smaakt als uit het beste café, zal je elke dag vergezellen, maar je moet wel zorgen voor de reinheid van je koffiemachine.
Waarom is ontkalken van de koffiemachine zo belangrijk?
Onregelmatig reinigen van de koffiemachine kan ertoe leiden dat vet van koffie en melk zich ophoopt aan de wanden, en kalkafzettingen de smaak van de koffie aanzienlijk veranderen. Als je favoriete koffie plotseling anders smaakt, staat je een reinigingsbeurt te wachten. Het gebruik van hard water in de machine kan na verloop van tijd zowel op de wanden van de machine als op het verwarmingselement en de waterleidingen afzettingen veroorzaken. Hierdoor wordt de verwarmingskracht verminderd, en in het ergste geval kan het verwarmingselement doorbranden. Nog afgezien van de verslechtering van de koffiesmaak.
Om de juiste werking van een espressomachine te garanderen, moet je deze regelmatig ontkalken. De nieuwste modellen automatische koffiemachines hebben een functie om vervuiling te detecteren, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het onthouden van het ontkalken, de juiste informatie verschijnt op het display van de machine. Bij machines zonder deze handige functie moet je letten op bijvoorbeeld luider dan normale of minder efficiënte werking.
Methoden om een koffiemachine te ontkalken
Als je je koffiemachine wilt ontkalken, zijn er een aantal oplossingen beschikbaar, die bijna even effectief zijn. Afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant in de handleiding kun je kiezen voor kant-en-klare schoonmaakmiddelen voor espressomachines - in de vorm van vloeistof, poeder of tabletten, of je kunt besluiten om huishoudelijke methoden te gebruiken met producten die je waarschijnlijk in huis hebt. Als je huishoudelijke methoden wilt gebruiken, gebruik dan citroenzuur of citroensap.
Een koffiemachine ontkalken is relatief eenvoudig, in automatische machines is er vaak een speciaal onderhoudsprogramma dat is aangepast aan specifieke modellen. Het volstaat om water in te gieten en reinigingspoeder toe te voegen, vervolgens de machine aan te zetten en je bent klaar. De machine start automatisch het speciale wasprogramma, spoelt zo koffie- en kalkresten weg. Hier is het de moeite waard om te herinneren aan het vervangen van het waterfilter, zacht water maakt minder frequent ontkalken van de machine mogelijk.
Als je een filterkoffiemachine of pistonmachine wilt ontkalken, is het schoonmaken zo eenvoudig als het toevoegen van een theelepel citroenzuurpoeder aan het waterreservoir, na het toevoegen van water hoef je alleen maar de machine aan te zetten. Als je geen citroenzuur hebt, kun je azijn gebruiken, verdun dit met water in een verhouding van 1:2 en laat het minstens een kwartier staan. Daarna moet je het binnenste van de koffiemachine grondig doorspoelen.
Hoe vaak moet je een espressomachine reinigen?
Als je altijd wilt genieten van de volle smaak en aroma van je favoriete koffie, mag je het regelmatige onderhoud van de machine niet verwaarlozen. Dit geldt zowel voor het ontkalken als voor het reinigen van het melksysteem. Daartoe moeten alle afneembare onderdelen van het apparaat worden gewassen onder stromend water met een mild reinigingsmiddel; wat afzonderlijk kan worden gewassen, hangt af van het type koffiemachine. De overige reinigingsstappen van de machine verlopen zoals hierboven besproken.
Hoe vaak je de koffiemachine grondig moet reinigen, hangt voornamelijk af van hoeveel koffie je dagelijks drinkt. Hoe meer, hoe vaker, anders verbruikt het vervuilde apparaat meer elektriciteit, wat de efficiëntie van het apparaat vermindert. Vergeet het melkschuimsysteem niet; een door melk verstopte stoompijp werkt niet meer goed en bovendien kunnen restjes oude melk de smaak en het aroma van zelfs de beste koffiebonen bederven.