
Vind je natuurlijke steen mooi, maar gaat een granieten of marmeren gootsteen, of keukenbladen gemaakt van deze edele materialen, aanzienlijk buiten het bereik van je huishoudbudget? Dat is nu geen probleem meer. Moderne technologie zorgt ervoor dat je kunt genieten van een origineel ogende gootsteen of een ander keukenelement gemaakt van duurzaam conglomeraat. Het is net zo stijlvol en duurzaam, maar aanzienlijk goedkoper dan die gemaakt van echte graniet of marmer.
Wat is conglomeraat eigenlijk?
Sommige van onze klanten vragen zich af of conglomeraat een natuurlijk of een kunstmatig materiaal is. Het is eigenlijk moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven, want enerzijds komt er in de natuur niets voor dat op conglomeraat lijkt, anderzijds wordt het verkregen uit natuurlijke steen. Meestal kunnen de volgende soorten conglomeraten worden onderscheiden:
kwartsconglomeraten,
marmeren conglomeraten,
granietconglomeraten.
Het ontstaat door het fijnmalen van graniet, marmer of kwarts en het vervolgens te binden met behulp van hars of cement. Zo ontstaan conglomeraatblokken die een breed scala aan toepassingen hebben en gebruikt kunnen worden voor het maken van bijvoorbeeld gootstenen of keukenbladen. Het is een uitstekend alternatief voor stenen bladen, die aanzienlijk duurder zijn.
Conglomeraat of natuurlijke steen? Waarvan maak je een keukenblad?
Keukenbladen werden jarenlang van hout gemaakt, maar houten bladen, hoewel erg stijlvol, bleken ook niet erg duurzaam. Daarom werden ze snel vervangen door stenen bladen, die zwaar en praktisch onverwoestbaar zijn, maar daardoor moeilijk te bewerken. Keukenbladen van natuurlijke stenen zijn zonder twijfel prachtig, maar behoorlijk duur, terwijl de prijs van keukenbladen van conglomeraat veel betaalbaarder is.
Wat betreft soorten bladen, zijn die van conglomeraten steeds populairder en worden ze vaak gekozen bij het inrichten van keukens. Vooral omdat ze in een echt grote variëteit aan kleuren beschikbaar zijn. Naast modellen die de natuurlijke steen nauwkeurig nabootsen, dat wil zeggen de kleuren en aders die typisch zijn voor marmer of grafiet, zijn er ook keukenbladen in veel andere kleuren beschikbaar. Hierdoor kun je ze gemakkelijk afstemmen op de andere elementen van de keukeninrichting.
Stevige keukenbladen
Het keukenblad is de plek waar maaltijden worden bereid, zware voorwerpen worden geplaatst, fruit of groenten worden neergelegd, en soms direct op het oppervlak wordt iets gesneden. Keukenbladen worden voortdurend blootgesteld aan water en andere vloeistoffen, evenals vaak aan hoge temperaturen, vooral als ze zich in de buurt van het fornuis bevinden. Daarom is de keuze van het blad van groot belang; het moet niet alleen een decoratie, maar vooral een functioneel element van de keukeninrichting zijn.
Daarom moet de belangrijkste eigenschap van een werkblad in de keuken de weerstand tegen mechanische beschadigingen en vocht zijn. Een blad van hout, zelfs als het geïmpregneerd is, wordt na verloop van tijd donkerder door het water. Een blad van kwartsconglomeraat of elk ander type gaat goed om met vocht en absorbeert geen water. Grote duurzaamheid en hoge weerstand zijn de belangrijkste kenmerken om in gedachten te houden bij het kiezen van keukenbladen.
Voordelen van keukenbladen van conglomeraten
Aangezien het keukenblad wordt gebruikt voor het bereiden van maaltijden, moet het perfect schoon worden gehouden. Houten bladen raken vaak beschadigd, vooral door vocht, waardoor ze vatbaar kunnen worden voor de groei van micro-organismen, ook ziekteverwekkende. Daarom zijn werken duurzame conglomeraatbladen of gelamineerde bladen, die resistent zijn tegen vocht. Keukenelementen gemaakt van conglomeraat zijn zeer gemakkelijk schoon te maken, het is voldoende om ze regelmatig af te vegen met een doek of spons, met behulp van standaardchemische middelen.
Bladen gemaakt van conglomeraten zijn zeer krasbestendig en vervormen niet. Je kunt er veilig hete pannen op zetten zonder bang te zijn dat het blad beschadigd raakt. Dit is vooral handig in een kleine keuken, waar er vaak onvoldoende ruimte is om hete pannen tijdens het koken te plaatsen. Bovendien is conglomeraat zeer goed bestand tegen UV-straling, waardoor het zijn kleur niet verandert of verbleekt door de zon.
Conglomeraat in jouw keuken
Als je op zoek bent naar een keukenblad of gootsteen die niet alleen bestand is tegen hoge temperaturen en mechanische schade, maar ook een decoratie van het interieur zal zijn, let dan op het bijzondere materiaal conglomeraat. Natuurlijke materialen zoals marmer, kwarts of graniet, verpulverd en gemengd met polyesterhars, zijn perfect geschikt voor het maken van een keukenblad. Als je droomt van een hoogglanzend stenen blad, maar geen marmer wilt kopen, is conglomeraat een uitstekende oplossing voor jou. Jouw keuken krijgt een functioneel interieuronderdeel dat tegelijkertijd een echte decoratie zal zijn.